dinsdag 5 april 2011

Vrede

Verlangt u naar vrede? Verwacht hem niet in woordenrijke documenten; en streeft er niet naar hem in de rotsen te beitelen. Want de pen die gemakkelijk ‘Vrede’ krabbelt, kan met hetzelfde gemak ‘Oorlog’ krabbelen; en de beitel die inhakt. Laat ons vrede hebben’, kan gemakkelijk beitelen, “Laat ons oorlog hebben”. En bovendien worden papier en rots en de pen en de beitel snel aangetast door mot en vertering en roest, en geheel de alchemie van veranderende elementen.

Maar niet het tijdeloze hart van de Mens, dat de zetel is van Heilig Inzicht. Zodra het inzicht ontsluierd is, is de overwinning behaald en de vrede voor eeuwig in het hart gevestigd. Een hart waarin inzicht woont, is altijd vervuld van vrede, zelfs te midden van een door oorlog bedwelmde wereld.

Een onwetend hart is een dualistisch hart. Een dualistisch hart schept een dualistische wereld. Een dualistische wereld brengt onophoudelijk twist en strijd voort. Een hart vol inzicht daarentegen is een enkelvoudig hart. Een enkelvoudig hart schept een enkelvoudige wereld. Een enkelvoudige wereld is een wereld in vrede, want twee zijn er nodig om strijd te voeren.

Daarom raad ik u aan strijd te voeren tegen uw hart, opdat het enkelvoudig worde. De beloning van de overwinning is eeuwigdurende vrede.

citaat uit ‘Het boek van Mirdad’.

Geen opmerkingen: