dinsdag 7 juli 2009

Over 'liefde'

"De dag waarop de mensen geleerd hebben lief te hebben zonder wederliefde te verwachten, zullen zij vrij zijn en ze zouden veel met deze vrijheid kunnen doen. Maar hechten zij zoveel belang aan hun vrijheid? Ze zeggen natuurlijk van wel, maar in werkelijkheid doen ze alles om zich vast te ketenen. Je zou zelfs zeggen dat de vrijheid hen zwaar valt, dat deze hen verveelt, dat zij niet weten wat ze ermee aan moeten. Terwijl men met het tegenovergestelde, zelfs met tegenslagen, tenminste weet wat te doen: ja, lijden, klagen, huilen… Wel, dat is niet iets om prat op te gaan.

De discipel moet leren het probleem van de liefde op te lossen door het essentiële te begrijpen, en dat is alle wezens lief te hebben, dag en nacht, zoals de zon haar liefde door de ruimte stuurt zonder zich af te vragen bij wie deze liefde terecht zal komen – niemand en iedereen – en vooral niet of er wezens zullen zijn die deze liefde zullen beantwoorden.
Waar het om gaat is dat deze energie, die uit de Hemel komt, door ons heen gaat, want juist deze vervult ons, brengt ons in verrukking en inspireert ons. De dag waarop je dat zult hebben begrepen en in staat bent het te beleven, zul je werkelijk vrij zijn. "

Omraam Mikhaël Aïvanhov

Geen opmerkingen: