donderdag 10 april 2008

Hermes Trismegistos - Citaten

Daarom heeft het geestelijke Bewustzijn de ziel als omhulsel ontvangen. En de ziel, die evengoed als het bewustzijn in zekere zin goddelijk is, bedient zich van het astrale lichaam. En het astrale lichaam bestiert het levende wezen.
Corpus Hermeticum 10,17

Overigens is het bewustzijn alleen voorbehouden aan de menselijke zielen. In de dieren laat Hij het instinct van elk beest afzonderlijk de vrije loop.
Corpus Hermeticum 12,2

Daarentegen hebben zielen van mensen die het geestelijk Bewustzijn niet als stuurman ontvingen, hetzelfde lot als de zielen van dieren. Alle dingen over­komen hen dus, en ze laten zich leiden door prikkels die vanzelf een tegen­prikkel oproepen. Het bewustzijn laat hen betijen en geeft hen over aan de irrationele begeerten, waartoe zij zich laten meeslepen door een onweer­staanbare drang. Als dieren razen zij en begeren zij redeloos zonder ophou­den, zij krijgen maar niet genoeg van het boze.
Corpus Hermeticum 12,4

Zij zullen de duisternis verkiezen boven het licht en zij zullen de dood ver­kiezen boven het leven. Niemand zal meer de blik ten hemel slaan. De vrome zal beschouwd worden als een psychopaat, de goddeloze zal geëerd worden als een wijze, de lafaard zal doorgaan voor een held, de goede zal gestraft worden als ware hij een misdadiger. Het enige voorwerp met een ziel dat zij kennen is een fles.
Asclepius 25

Geen opmerkingen: